Het Holland House project

De 16e Karmapa Rangjung Rigpe Dorje heeft zijn activiteit voor het eerst in 1975 naar Nederland gebracht. Op uitnodiging van lama Ole Nydahl en Hannah Nydahl. Sindsdien heeft lama Ole Nydahl vele lezingen gegeven in Nederland en zijn er inmiddels 10 meditatiegroepen actief in ons land. Deze variëren van boeddhisten die een ruimte in hun woning beschikbaar stellen voor meditatie tot aan een door de lokale groep beheerd gebouw dat door vijf boeddhisten wordt bewoond. Al deze plekken hebben hier een ding gemeen: ze zijn afhankelijk van derden, gehuurd ofbeschikbaar gesteld.


Niel

De grote wens van de vele boeddhisten die door de meditatiegroepen zijn geïnspireerd, is een ontmoetingsplek met een eigen krachtveld. Een voorbeeld voor verdere groei, waar wij onze kwaliteiten en potentieel kunnen ontwikkelen en ontplooien, kunnen leren door te ervaren en samenwerken en onze vriendschappen kunnen versterken.

Landelijke retraite in Niel, 2009

De eerste concrete stap in die richting kwam in 2009 door een aanbod van boeddhisten uit Arnhem. Er werd een ruimte aangeboden in Niel, net over de Duitse grens bij Venlo. Op 29 en 30 augustus 2009 vond in Niel een landelijke retraite plaats. De wens en visie voor een eigen plek werd
geformuleerd zoals hierboven beschreven.


Holland House

Ondanks het enthousiasme en de gezamenlijke wens bleek in juni 2010 dat het project in Niel wegens omstandigheden niet door kon gaan. Om de energie niet verloren te laten gaan werd in de zomer de Holland House campagne gestart: bedoelt voor het bijeen krijgen van de nodige middelen voor een Nederlands ontmoetings- en retraitecentrum. Een plek zonder compromis, een plek die we met de stichting diamantweg boeddhisme Nederland bezitten. Op 10 10 2010 was in boeddhistisch centrum Amsterdam de eerste Holland House visie meeting met de Nederlandse sangha.

In de maanden daarop volgden meer visie weekenden. Ook werd er een website gemaakt, t-shirts en stickers bedrukt, meditatiekussens en mala’s gefabriceerd en een Holland House promotievideo gemaakt.. en last but not least: geld ingezameld!

Op 3 maart 2011 gaf lama Ole Nydahl zijn onomwonden support voor het project:

”Beste Nederlandse vrienden,

Holland House is exact wat we nodig hebben en werk alsjeblieft samen om het een succes te maken. Geen land heeft een gevarieerdere Diamantweg groep dan jullie, dus wat jullie daar doen heeft buitengewone waarde en schijnt niet alleen op jullie land.

Jullie lama Ole”

Lama Ole Nydahl

In een interview met lama Ole Nydahl tijdens de wintertour van 2011 in Rusland gaf hij zijn visie op het Holland House:

“Het zou een plek moeten zijn die wat hoger ligt, maar niet te ver van de grote steden zodat men-sen er kunnen komen. Eén van de sterkste energieën is in Groningen. Maar aan de andere kant in de buurt van Amsterdam en Rotterdam zal waarschijnlijk het belangrijkste zijn. Zodat je er binnen een uur, anderhalf uur, zoiets, kan komen. Misschien zullen jullie een plek in het noorden hebben voor langere retraites en één in de buurt van de belangrijkste steden voor dagelijkse beoefening.”


Visie-weekend

Op basis van deze woorden ontstond tijdens het Holland House visie-weekend door inbreng van de aanwezige boeddhisten een lijst met randvoorwaarden voor de te vinden plek en een kaart als richtlijn voor de zoektocht.

• Bewoonbaar zijn voor minimaal 6 personen/3 slaapkamers;
• Gelegen in het Groene Hart;
• Boven NAP, glooiend landschap;
• Met een slaapkamer/guest room;
• Een kamer voor bezoekende leraren;
• Een meditatieruimte, waar de Nederlandse Diamantweg
sangha goed in past bij retraites en dergelijke;
• Een grote slaapzaal;
• Een royale woonkeuken;
• Een social chill area;
• Vrijstaand, zonder overlast naar buren;
• Goed bereikbaar (max. 15 minuten van een vorm van OV);
• Bij voorkeur dicht bij water;
• Met weiland/eigen grond (o.a. voor tenten).


Jorwert MEET & RETREAT CENTRUM

Jorwert, 2014

In het voorjaar van 2013 hield de Nederlandse Diamantweg sangha heer eerste voorjaarsretraite in Jorwert: de tweede poging een plek te realiseren. Jorwert ligt in Friesland en er werd tijdelijk een meditatieruimte, een woonkamer met keuken en een gedeelte van een schuur beschikbaar gesteld door de eigenaren van een boerderij. We hebben er met veel plezier gemediteerd en vele weekenden samengewerkt. De grote hoeveelheid tijd en energie die door de sangha in het project werd gestoken kon door persoonlijke omstandigheden op de boerderij geen vruchten afwerpen. Meer dan tevoren werd duidelijk dat de plek waar Holland House wordt gerealiseerd ons eigendom moet zijn. Zonder compromis. De succesvolle gezamenlijke retraites in de afgelopen jaren, onder andere in Hoek van Holland, Altmuhle, Epen en Schiermonnikoog tonen elke keer aan dat er ook een duidelijke behoefte is aan een eigen plek!


Realisatie

De condities voor die eigen plek vereisen natuurlijk geld. De zoektocht naar een geschikte locatie die voldoet aan de randvoorwaarden maakt al snel duidelijk dat we moeten denken aan een bedrag van €300.000. Of we zo’n bedrag bij elkaar weten te krijgen hangt af van hoe sterk de wens is die wij daarvoor hebben. Met voldoende eigen geld (door giften), maandelijkse donaties en de huuropbrengsten van de toekomstige bewoners kan een mogelijke (hypothecaire) lening het realiseren van Holland House versnellen.

De werkgroep Holland House heeft nieuwe kartrekkers geïnspireerd, nieuw elan, een nieuwe website en merchandise. De roadshow van Holland House heeft al een sterk stijgend aantal donatie-toezeggingen en maandelijkse donaties opgeleverd. Per meditatiegroep zijn er ambassadeurs voor het project opgestaan en er is een duidelijk doel neergelegd: het project zo snel mogelijk realiseren!