Het project

De 16e Karmapa Rangjung Rigpe Dorje heeft zijn activiteit voor het eerst in 1975 naar Nederland gebracht. Op uitnodiging van lama Ole Nydahl en Hannah Nydahl. Sindsdien heeft lama Ole Nydahl vele lezingen gegeven in Nederland en zijn er inmiddels 8 meditatiecentra actief in ons land. Deze variëren van boeddhisten die een ruimte in hun woning beschikbaar stellen voor meditatie tot aan twee, door de lokale groep beheerde, gebouwen in Amsterdam en Rotterdam die worden bewoond. Al deze plekken hebben hier een ding gemeen: ze zijn afhankelijk van derden, gehuurd of beschikbaar gesteld.


Onze wens

Sinds de jaren ’90, toen het Diamantweg boeddhisme in Nederland begon te groeien, werden er door heel het land veel groepsretraites georganiseerd in gehuurde zalen. Geleidelijk aan werd de wens sterker om een plek te bezitten met een stuk grond als ontmoetings- en retraiteplek. In maart 2007 werd de 17e Karmapa, Trinley Thaye Dorje, over die wens geïnformeerd en toen Lama Ole in oktober van datzelfde jaar Amsterdam bezocht, werd hem gevraagd naar zijn mening hierover. Lama Ole:

“Het moet een plek zijn waar het landschap in de laatste ijstijd door het ijs omhoog is geduwd, met uitzicht op een heuvelachtig landschap.”

In een interview met Lama Ole Nydahl tijdens de wintertour van 2011 in Rusland gaf hij zijn visie op het Holland House:

“Het zou een plek moeten zijn die wat hoger ligt, maar niet te ver van de grote steden zodat mensen er kunnen komen. Eén van de sterkste energieën is in Groningen. Maar aan de andere kant in de buurt van Amsterdam en Rotterdam zal waarschijnlijk het belangrijkste zijn. Zodat je er binnen een uur, anderhalf uur, zoiets, kan komen. Misschien zullen jullie een plek in het noorden hebben voor langere retraites en één in de buurt van de belangrijkste steden voor dagelijkse beoefening.”

Lama Ole Nydahl

Twee maanden later op 3 maart 2011 gaf lama Ole Nydahl zijn onomwonden support voor het project:

”Beste Nederlandse vrienden,

Holland House is exact wat we nodig hebben en werk alsjeblieft samen om het een succes te maken. Geen land heeft een gevarieerdere Diamantweg groep dan jullie, dus wat jullie daar doen heeft buitengewone waarde en schijnt niet alleen op jullie land.

Jullie lama Ole”


Sindsdien heeft de Nederlandse sangha de collectieve wens voor een nationale ontmoetings- en retraiteplaats, naast haar meditatiecentra in het hele land. Het realiseren van het Holland House Project is een prachtige kans om te mediteren, samen te werken en een stevig fundament te leggen voor het Diamantweg boeddhisme in Nederland!